onsdag 2 december 2009

Skåne ligger nära Danmark - och Norge

Som vi nämnt tidigare på denna blogg så behöver begreppet retrogardism (med sitt slovenska, och i Norden skånska, ursprung) en närmare presentation i Sverige, vilket stod fullt klart efter debatten i svensk press i somras om utställningen "Figurationer". Nationalencyklopedin hjälper inte heller de vetgirige. Definitions- och informationsproblemen i Sverige hoppas vi nu är åtgärdade med det nya numret av Aorta.

Som nämnts tidigare möter inte begreppet något motstånd i norsk press, och danskarna presenterar i encyklopedin Den Store Danske i artikeln om svensk litteratur (under underrubriken Modernism!) utan att darra på manschetten retrogardismen sålunda: "Begrebet retrogardisme er af Sandell udmøntet som udtryk for behovet for at begynde forfra på ny, som svar på den postmoderne udfordring, som gør alle stiltræk mulige i en litterær metabevidsthed."

Det är inte för inte som man åter tänker på 1890-talets litterära kopplingar mellan Skåne, Danmark och Norge. Men man skall inte vara orolig. Uppsverige med sin yra hufvudstad brukar vakna till efter ett tag.

D.A.

Inga kommentarer: