lördag 30 maj 2009

Svenska Dagbladet om Aorta

Martin Lagerholm meddelar i dagens Svenska Dagbladet den 30/5 2009 att "Aortas senaste dubbelnummer har en alldeles förtjusande temarubrik: 'Monarki & snille'."

"Chefredaktören David Almer gör alldeles rätt i att i inte oroa sig för risken att uppfattas som 'anakronistisk' och 'omodern' , och att i stället med hjälp av en gedigen samling texter gå i clinch med den förutsägbara indignationen mot uppenbart provocerande begrepp som kungar och begåvningar.

Att rubrikens två storheter är avgränsade i två tematiska block är inget att fästa sig vid. Särskilt täta skott är det aldrig här mellan kungligheterna och universalgenierna, mellan Carl Snoilskys 'Kung Erik' som 'på sin luta leker' och genikulten i Sturm und Drang-rörelsen, som Jelena Selin skriver om. Alexander Ibsen funderar över döende drottningar i antikens dramer och Henning Næss om Arthur Rimbauds geni. Den friska blandningen av essäer och översättningar av klassisk lyrik, av nyskriven poesi och vackra illustrationer (Helene Knoop) gör läsningen till ett kungligt nöje.".

D. A.

Inga kommentarer: