måndag 10 mars 2008

Rädda Asplunds bibliotek i Stockholm


Äntligen ett vettigt inlägg i debatten (SvD 10/3 2008) kring förfulningsprojektet som föreslagits som ny biblioteksbyggnad. Retrogardet håller helt med Horace Engdahl och hans kompisar:

"Nya lösningar av biblioteksfrågan på annan plats måste nu prövas. Det finns inga rimliga skäl att degradera Asplunds världsberömda byggnad och det sammanhang den är infogad i."

Vi ställer oss också frågan när det är dags att ifrågasätta den befängda, men uppenbarligen av alla nutida arkitekter självklara, idén om att arkitektur måste "sticka ut"; vad hände med idén att arkitektur rimligen hellre bör "smälta in"? Som länk mellan 20-talsklassicism och funkis smälter den gamla byggnaden in i sin omgivande arkitektur, men den nya kontorsliknandes legobitsbyggnaden som är presenterad som nybyggnad hör snarast hemma vid Kista galleria. Har inte Stockholm lärt sig något alls efter steriliseringen av de tidigare så levande Klarakvarteren?

För att citera Verner von Heidenstam i brev till Sven Stolpe: "Jag har inget emot funkis, bara den inte stötvis plockas in bland gamla Stockholmshus utan samlas i en stadsdel för sig som på Kungsholmen. Där passar den med sina sydländska platta tak och sina balkonger, på vilka (oläsligt ord) och andra tjuvar böra ha bekväm gångbana. Ja, där är den stadsdelen som ett samlat helt rent av vacker. Ett Stockholm är det inte men ett Valparaiso eller något sådant." (Stolpe, Sven, Myt och verklighet, 1972)

4 kommentarer:

gardebring sa...

Homogena kvarter är tråkigt. Blandade är mycket mer intressant. Platser där ny arkitektur får blandas med gammal är något som Stockholm har mycket stor brist på.
(Nej, betonglådor från 60-talet är inte arkitektur, det är rena funktionsbyggnader designade av ingenjörer, inte arkitekter).
Själv skulle jag gärna se att man rev läkarhuset och där uppförde en modern byggnad på runt 40 våningar istället. Då får man plats med kontor, bostäder OCH bibliotekets nya lokaler på samma yta utan att överhuvudtaget behöva röra Asplunds byggnad.

retrogarde sa...

Ja du, besök Oslo så får du se på blandad arkitektur. Det ser rent sagt kaotiskt ut där vissa modernistiska monster äter upp de vacka gamla sekelskifteshus som fortfarande finns kvar. Fruktansvärt.

Du har helt rätt i att läkarhuset bör jämnas med marken. Men istället kan det rimligen byggas något som smälter in med säg, Studentpalatset? Mycket vackert. Bygg gärna skyskrapor (finns det vackrare hur än säg, Empire state building?), men inte mitt i stan - Stockholm är inte Manhattan. Bygg ut Telefonplan med nya hus istället.

Omar sa...

Tack för detta inlägg! Jag förbereder en söndagskolumn om förödelsen av Uppsala järnvägsstation och byggandet av det förskräckliga Musikens hus. Jag hör av mig om jag behöver hjälp. Vi kanske bör organisera oss på något sätt för att verkligen kunna påverka. Vad tycker ni?

retrogarde sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.