onsdag 24 oktober 2007

Fallfärdig modernistisk arkitektur

Man minns några rader ur Ernst Rolfs klämkäcka låt "Tacka vet jag det som var en gång", då man minsann "byggde riktigt bra hus", när man läser dagens DN. I ledaren hävdas det, helt riktigt, att "[f]astigheter som är byggda på 1920-och 30-talen [inte behöver] totalrenoveras förrän efter 70 år. Miljonprogrammets bostäder är redan fallfärdiga" och att "modernismens idéer om funktionsuppdelade och isolerade bostadsområden" var en katastrof, inte bara arkitekturmässigt, utan även för de människor som bosatte sig ute i betongförorternas Gehenna.

När nu modernistiska byggnader ändå inte håller för renovering (vilket inte är så konstigt - det är inbyggt i miljonprogrammets arkitektur att den inte skulle hålla: den ständiga förnyelsens idé) är det således tid att på allvar och i större skala inspireras av gamla fungerande städer och arkitektur, och implementera tankar som bl.a. new urbanism står för.

söndag 21 oktober 2007

Programmet "Var fjortonde dag" i Axess TV där Carl Forsberg medverkade sändes i lördags men sänds även 2007-10-22 kl. 22:45, 2007-10-24 kl. 18:30 och 2007-10-27 kl. 13:45. Programmet ligger även ute på Axess TV:s webb-tv.

fredag 19 oktober 2007

Aortas hemsida åter uppe

Efter en lång tids frånvaro från nätet har nu Aortas hemsida kommit upp igen. Sidan är provisorisk i väntan på att den nya konstruktionen blir klar men du kan ändå se presentationer av de tre senaste numren och göra beställningar samt kontakta redaktionen. Adressen är precis som tidigare www.retrogarde.org

onsdag 17 oktober 2007

Carl Forsberg i Axess TV

Carl Forsberg, chefredaktör för tidskriften Aorta, kommer den 20 oktober kl. 20:30 att medverka i Axess TV. Programmet kommer förhoppningsvis även att läggas ut på Axess TV:s webb-tv.

I programmet kommer Forsberg, Peter Luthersson, Göran Palm och programledaren Johan Lundberg problematisera modernismen inom konst och litteratur och diskutera huruvida modernismen är överstånden.

Mer info om programmet.

måndag 8 oktober 2007

"Den diktare som inte längre har några ideal är slut."

- Pia Tafdrup (1952-)

Retrogardets inlägg i DN angående OEI-debatten i våras kan läsas här.